2013-08-26

Poletne objave

V poletnih mesecih se je nabralo nekaj objav v tiskanih medijih, ravno toliko, da si zaslužijo omembo tudi na blogu. Jamskim se je po daljšem zatišju pridružil tudi nov 3D projekt za katerega je seveda poskrbel team Place3D, pogum pa so tokrat zbrali pri slovenski izdaji revije Playboy. Če sva bila pri prejšnjih podobnih izdajah z Matjažem zastopana skromno, so se v uredništvu tokrat res potrudili. Objavljen je tako Matjažev Playmate in fotografija arhitekturnega projekta Galaxy Soho, Matjažev intervju 20V s celostranskim portretom, osemstranski oris mojega 3D profila s kupom fotk in dobrodošlimi nasveti ter portret hokejskega kluba Slavija. Za ljubitelje tihe vožnje je objavljen 3D portret novega električnega avtomobila Tesla, za nameček pa je na Playboyevi spletni strani objavljen še krajši pogovor o 3D fotografiji. Res bogato in poučno. Malce manj opazno nas je obšla izdaja Digitalne kamere, saj so poleg moje omembe avtorja fotografij pozabili vključiti še naslov članka v kazalu revije. Kdor je ne bo prelistal, ne bo opazil zanimivega pisanja Damirja Vrančiča o 3D fotografiji. Več sreče uredništvu prihodnjič.


Je pa bilo zato odmevneje med jamskimi izdajami. Kot veliko čast si lahko štejem objavo v slovenski izdaji National Geographica o jami Davorjevo brezno, za katero se je s sestavljanjem besedila trudil Tadej Golob. Za bolj doživeto pisanje smo ga spravili v jamo in ga živega tudi izvlekli, med manevrom pa ponovili fotko iz velike dvorane, kjer so poleg sotrpinov iz jamarskega kluba Železničar pomagali še škofjeloški jamarji. Članek je bil v matičnem uredništvu izbran med štiri najboljše meseca junija.
Prelomna pa je bila tudi objava v znameniti angleški jamarski reviji Descent, saj je bila na naslovnici prvič objavljena fotografija iz slovenske jame in od slovenskega fotografa. In to po več kot 40. letih izhajanja. Objavljene so fotografije iz Golokratne jame, kjer smo obiskali izredno lepo ohranjeno dvorano. Poleg naslovnice se fotografije bohotijo še v sredini in na ovitku, pripisano pa je še lepo besedilo. Hvala uredništvu!
Tole pisanje naj zaključim še enkrat v domačem tisku. V avgustovski izdaji Planinskega vestnika je izšla simpatična pripoved Mojce Stritar o Ledeni jami na planini Viševnik, kamor pridno zahajamo že nekaj let. Ob čudovitem besedilu je objavljenih še nekaj fotografij iz te zanimive jame.
Za vizualen vtis pobrskajte med objavami na domači spletni strani.


Ni komentarjev: