2009-10-13

Bestažovca

Prejšnji vikend je bil spet čas za jamski fotošuting in prav prilegla se je krajša, a kljub temu zelo zanimiva jama Bestažovca na sežanskem koncu. Raziskali so jo leta 1974 in na koncu jame odkrili keramiko iz mlajše kamene dobe. Ker pa je današnji vhod v jamo 30-metrsko brezno, je bilo nadvse presenetljivo kako je lahko keramika sploh zašla v zadnje kotičke glavnega rova, saj so se praljudje globokih stopenj gotovo na daleč izogibali. Odgovor leži v sosednji udornici s spodmolom, ki je bil davno tega povezan z jamo, kasneje pa se je ta povezava sesula in zaprla dostop. Jama je danes na seznamu naravnih vrednot državnega pomena in daleč od ceste, a je bila kljub temu privlačna za onesnaževalce. V vseslovenski akciji čiščenja jam so jo očistili člani JD Sežana.

Po krajšem blodenju skozi razmočeno pritlehno rastje in nadležno grmičevje smo z GPSom jamo locirali do metra natančno, pa še vreme nam je bilo, kljub številnim nevihtam, ki so besnele naokoli, naklonjeno. Jani se je ukvarjal z opremljanjem, mi pa z obveznim čebljanjem o vsemogočem. Vmes smo iz zasluženega počitka zdramili še sovo in ravno, ko sem kot zadnji vpel desonder, se je ulilo izpod neba. Res je, da jama z 280 metri dolžine ni ravno med daljšimi, vendar te že spust v vhodno dvorano navda s posebnimi občutki, ki se prek naslednje stopnje le še stopnjujejo - občudovanje in spoštovanje, hm, tako nekako.

Na koncu glavnega rova pa je prav gotovo posebna atmosfera. Če si seznanjen s posebnostmi jame, so tvoji koraki umirjeni in pazljivi, povsod si lahko predstavljaš kamenodobne prebivalce pri svojih opravilih in tam na koncu jame, kjer bdi njihov nedotaknjeni malik - snežnobeli kapniki...

OK, dovolj nakladanja, takrat je bila jama seveda drugačna in ravno v tej, zdaj zadnji dvorani, rov, ki je bil povezan s spodmolom na drugi strani, prekine velik podor. Čeprav je v tem delu nekaj blata, prideš iz jame čist, kar je zadnje čase zelo prijetno (vsaj z moje strani, ko pogosto dobim kakšno blatno stometrco). No, po končanem fotošutingu pa nam je ostala le še pizza in nadaljnje debate. Več v galeriji.

3 komentarji:

Unknown pravi ...

Kako not privlečeš vse te kilovate svetlobe, človek!?

peterg pravi ...

Mah, kaj pa jamar ve, kako težko je kar nosi po jami...

Lucis Ferre pravi ...

Prav takega rabim. Ravnokar mi je prispelo dve toni premoga. Klet pa je dva štuka nižje. :)

Lucis