2009-11-02

Pazi, netopir!

Jame skrivajo marsikaj zanimivega, med drugim tudi raznovrstno živalsko zasedbo, ki surovega sveta praktično nikoli ne zapusti. Družno se gredo po jamah skrivalnice tudi netopirji, vendar jih uporabljajo le za pribežališča med dolgim zimskim spanjem ali pa kar tako, za krajši trening visenja na tankih nožicah. Te male grozdke bi zlahka skril v dlan, vendar se lahko takšna igra zanj konča tragično, predvsem pozimi med prezimovanjem, ko potrebuje mir in tišino. Takrat namreč hibernirajo in jim lahko vsaka nepotrebna aktivnost pobere dragoceno energijo.

Zatorej, netopirje nikakor ne vznemirjajmo! Tudi fotografiranje je lahko vznemirjanje. Saj se še spomnite zgodbe o nesrečnem fotografu, ki je bil oglobljen zaradi fotografije medvedke z mladičem, ki je bila očitno vznemirjena? Lahko pa poskusite ujeti nočno letenje netopirjev, kot to počnejo mojstri.
Drugače pa v Sloveniji deluje tudi Društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, ki združuje vse, ki jih zanimajo netopirji in se nadvse močno in uspešno trudijo za ohranitev teh nočnih letalcev.
No, takole pred prihajajočimi zimskimi meseci ne pozabite na te male nočne letalce. Brez vznemirjanja prosim, tudi na podstrešjih ter vlažnih temnih prostorih in ne samo v jamah!

1 komentar:

A. pravi ...

Fajn osvetljeno! :) LP a.