2014-08-13

Mali naravni most v mesečini


Rakov Škocjan je že nekaj let priljubljena izletniška točka, znana bližnji in daljni okolici. Največ promocije si je prislužil z internetnimi objavami fotografij glavnih posebnosti kraške doline, predvsem Malega in Velikega naravnega mosta. Ob koncu tedna je danes v lepem vremenu skoraj nemogoče zaužiti popoln mir tukajšnje narave, saj je vrvež obiskovalcev precej večji kot desetletja nazaj. Takrat smo kot mulci lahko še nemoteno raziskovali skrivne poti doline in prehodili prve korake "preživetja" v naravi.

Veliki naravni most v jutranji svetlobi

Nazadnje, ko sem šaril okoli Malega naravnega mosta in poskušal narediti nekaj fotografij, so izletniki pod most prihajali v nekaj minutnih intervalih. Vsak si je še podrobno ogledal spodnji del mostu in se spoštljivo umikal moji foto inštalaciji, zgoraj pri mostu pa so že čakali novi obiskovalci, ki so se pogumno odpravljali proti dnu jame. Kakšen zadovoljiv posnetek seveda ni prišel v poštev, sem si pa lahko v miru ogledal most in v mislih sestavil nočno fotografijo. In nastalo je tole:

Mali naravni most


Avgustovska polna luna, ki je z velikostjo in svetlostjo marsikaterega fotografa zvabila k večernemu fotografiranju, je bila kot naročena za dopolnitev dramatične scene. Po najbolj idealnem scenariju bi se morala luna nahajati točno nad lokom mosta, a kdaj, če sploh, bo prišla do tja, nisem vedel. Pod most sem se za vsak slučaj odpravil okoli 21. ure in med zabijanjem časa nestrpno opazoval počasno premikanje svetlobe po stenah udornice. Luna se je med drevjem začela slabotno prikazovati šele ob 1.30 uri ter se v četrt ure skrila za lokom mosta.

Mali naravni most s polno luno


Zanimivo noč sem tokrat preživel v družbi netopirjev, ki so pridno letali iz Zelških jam, izletnikov pa tokrat "začuda" ni bilo nikjer na spregled. Malce večje fotografije v galeriji.
Tehnični podatki posnetkov Malega naravnega mosta: Canon 5D mkII, 16-35mm/f2.8 pri f5.6, osvetlitev 20s, ISO 800, osvetljeno z LED Lenser X21, Scurion 1500, bulb Osram AG3B.


Ni komentarjev: