2013-03-26

3D video portret pianistke Lovorke Nemeš Dular


Do portreta priznane pianistke Lovorke Nemeš Dular je prišlo kar po prijateljskih povezavah, saj se v mojem portfoliu portreti ravno ne drenjajo. Običajni vprašanji v stilu "kdaj bom imel čas" in "kje bi to naredila" sta lahko sila neprijetni in včasih iskanje odgovora bolj spominja na odisejado kot pa na kratek sprehod. A je za slednje na veliko veselje poskrbela dodatna ideja o izvedbi 3D videa. No, čas in prostor sta se tako hitro našla.



Po najinem prvem druženju v dvorani Grosupeljske knjižnice, kjer so nama za nekaj ur odstopili simpatičen koncertni prostor, sva v drugo zasedla veliko dvorano v Zavodu svetega Stanislava. Večji prostor zahteva tudi večji klavir, le tehnika se je na srečo zmanjšala. Če sem se v Grosuplju v glavnem ukvarjal kam naj zaboga postavim težak in neroden doma izdelan "mirror-rig", sem v drugo to zagato rešil s priročnejšo aparaturo. Ampak težav seveda s tem še ni bilo konec. Pri snemanju z eno kamero je ponovitev precej, in če ne drugega, so za izvajalca kar zoprne, saj je pomembna natančnost izvedbe.



Predanost glasbi zahteva človeka v celoti. Ure in ure vaj, leta in leta izobraževanja, vzponi in padci. Kdor se v življenju ni nikoli uril v obvladovanju glasbenega inštrumenta, si težko predstavlja, s kakšnimi odrekanji se glasbeniki soočajo. Že v mali glasbeni šoli za uspeh zahtevajo veliko truda, višje na stopničkah izboraževanja pa se zahteve le še stopnjujejo. Veliko jih odneha, nekateri prej, drugi kasneje, le najbolj vztrajnim pa je dano okusiti najvišjo stopnico - zlitje z inštrumentom, postati eno, čutiti glasbo in je ne samo slišati. Je ta popolna predanost samo ljubezen do glasbe ali tudi do inštrumenta? Graciozni premiki rok, božanje klavirskih tipk, igranje s celim telesom, dovolj razlogov, da je potrebno glasbo tudi gledati.








Torej, video na HD, vklopite celozaslonski način, nataknite 3D očala in navijte zvok na maksimum. Spodaj YouTube verzija, na voljo je tudi na Vimeu, od aprila dalje pa bo predvajan na Sisvelovem kanalu 3D Tile Format prek Astra satelita 1L (19.2° 11023H symbol rate 22000 FEC 5/6). Na velikem 5 x 4 metrov velikem platnu pa smo si ga ogledali na stereoskopskih dnevih Stereoskopskega društva Ljubljana lanskega decembra.

2 komentarja:

Borč pravi ...

Fascinantno, vse skupaj, (morda še barvo svetlobe izpilit), drugači pa čestitke...
Borut Lozej

Borč pravi ...

Fascinantno, vse skupaj, (morda še barvo svetlobe izpilit), drugači pa čestitke...
Borut Lozej