2012-07-17

Vozi me vlak v ... jamo

V turističnih jamah ponavadi ne fotografiram. Pravzaprav ne vem zakaj. Ko sem se začel matrati z jamsko fotografijo, se mi je zdelo, da je najlažje stisniti fotko prav v turistični jami. Saj načeloma je, če ne kompliciraš in uporabiš razsvetljavo, ki je na voljo, vendar je ta ponavadi zanič, točkovna in še barvna temperatura vseh luči praviloma odpleše vsaka po svoje. Zanič svetloba je ponavadi zanič fotka, tako nekako to gre. Obstaja pa seveda tudi druga možnost s kombinacijo obstoječe in prinešene razsvetljave, si zraven populit čimveč las, bentit nad lučmi, jih poskusiti nadzirati in si zakomplicirati življenje do amena. Ponavadi se to normalnemu človeku ne ljubi početi, a se kar splača.
Klicu iz Postojnske jame se seveda nisem mogel upreti. Ob letošnjem jubileju jamskega vlakca je manjkala kakšna novejša fotografija, morda iz katerega drugega dela jame, kot smo jih bili vajeni do sedaj. Na koncu sta prišli v poštev dve lokaciji in čas je dozorel za vpoklic potnikov, nabiranja ekipe in sortiranja opreme.


Plan je bil preprost, a zahteven. Vlak s potniki se bo pripeljal do prve lokacije, nato prispel do končne postaje in počakal na potnike, ki si bodo jamo še ogledali. V tem času bomo prestavili vso opremo na drugo lokacijo, počakali na vlak in pritisnili še eno fotko. Kakor smo zastavili, tako se je na srečo tudi izteklo, z malce akademske zamude z obeh strani seveda...


Fotka je najprej zaživela na turističnem sejmu v Milanu v velikosti 4 x 5 metrov, te dni pa jo lahko tudi že vidite v nekaterih jumbo okvirjih, predvsem v turističnih mestih. Na plaži v Portorožu se lahko celo zapeljete v improvizirani kabini, totalen luksuz!



Hvala ekipi, Stenu, Bari in Andreju ...


1 komentar:

Unknown pravi ...

Dobr si tole posvetil! Še dobro, da ni kakšne pancarce ven zabrisal. Sicer pa ne vem ali imam prevelik monitor ali so pa slikce malo premajhne. No, je pa res, da sem tudi že malo v letih, pa so se leče mali polenile ;-)