2010-08-08

Nadaljevanje v Ledeni jami pri planini Viševnik

Lansko leto je Ledena jama samevala. Zaradi obilice snega in kasnejše naše lenobe nismo niti enkrat pokukali v njene skrivnosti, kljub očitnemu nadaljevanju na koncu pregledanih rovov. V letošnjem letu smo si na klubu nekako zadali cilj vsaj nekajkrat obiskati Brezno pri gamsovi glavici (BPGG) in višje ležečo Ledeno jamo. Muhasto julijsko vreme nam je BPGG za nekaj časa izbilo iz glave, saj se spodnji deli radi napolnijo z vodo, zato pa je Ledena jama v takih primerih več kot odlična alternativa.


Na običajno pot mimo BPGG in preko planine Viševnik se nas je tokrat odpravila 9-članska zasedba. Z nekaj obveznimi postanki in kasnejšemu lomastenju skozi zaraščeno brezpotje podora pod Vrtcem smo se brez dodatnih živciranj ohladili v vhodni dvorani, ki je spet kazala novo podobo.


Na mestu, kjer smo prejšnjič preverjali trdnost ledu, se je tokrat nahajalo jezero, nastlano z ledenimi ploščami, ki je ob robu zdolgočaseno odtekalo proti nižjim dvoranam. Na splošno je ledu spet manj in za nameček se je ob levi strani pojavil še en prehod v novo nižje ležečo dvorano. S krajšim rovčkom je jami dodal okoli 50 novih metrov.



Nas pa je pot spet zanesla proti koncu jame, kjer smo se malce ukvarjali s plezanjem, vrtanjem prečke in seveda fotkanjem - kot se to ponavadi dogaja na takšnih akcijah. Jama nas je zopet pustila v negotovosti, saj se nadaljuje v enakem tempu kot prej, ampak se gotovo letos vsaj še enkrat srečamo. Več v galeriji.

3 komentarji:

Unknown pravi ...

Navdušen sem nad tvojimi jamskimi.

peterg pravi ...

Super, hvala...

Simon Primožič pravi ...

Odlicne fotke - kot vedno :)