2010-04-07

Tunel pri Godoviču v 3D

Med minulimi prazniki sem končno spet zagnal 3D mašinerijo in se odpravil v nedokončani tunel blizu Godoviča. Pravzaprav sem ga pred skoraj štirimi leti že obiskal v družbi Aleša in Andreja in ga na hitro ovekovečil ter obelodanil na strani JKŽ. Takrat sta mislila, da sta dobesedno odkrila povsem neznano železniško zapuščino, saj ni bila do takrat nikjer omenjena v njima znani literaturi. No, na internetu pa se je že kaj našlo. Če ne drugega, so bili znani zapisi ljubiteljev in raziskovalcev prve svetovne vojne, ki so tod na veliko prekrižarili teren iščoč ostanke proge, vse skupaj pa so ponavadi predebatirali prek spletnih forumov.

Kakorkoli že, sprehodili smo se skozi imenitno ohranjen tunel, katerega so za potrebe Soške fronte gradili ruski vojni ujetniki. Zaradi preboja fronte pri Kobaridu tunela niso nikoli dokončali, vendar nam ravno to razkriva način kako so ga gradili. Izvrtali so dve cevi, eno nad drugo, ju kasneje združili in na koncu tunel lepo oblekli v betonsko prevleko. Tunel so med obema vojnama zasedli italijani in v zadnjem delu zgradili ličen bunker z dodatnim izhodom, katerega so po drugi svetovni vojni verjetno izpraznili okoliški domačini. Kljub zobu časa pa je tunel z bunkerjem še vedno lepo ohranjen in vreden obiska. A previdno! Zgornja cev tunela je polna lukenj skozi katere ni prav nič težko pasti v spodnjo.

Že med prvim obiskom mi je bilo jasno, da to ne bo zadnji. Če ne drugače, je tunel kar klical po 3D ovekovečenju, ki pa sem ga na koncu opravil kar sam. Sledi seveda še izdelava projekcije, tokrat pa bo nekaj slik v galeriji ravno dovolj za pokušino.

4 komentarji:

Unknown pravi ...

Lušno! Godovič je cel prekopan z veliko bunkerji in kasarnami. Priporočam ogled bunkerja na drugem koncu Godoviča, ki je precejšnih dimenzij. Če te zanima samo povej.

Lp, Primož

Unknown pravi ...

O čist hudo! Super zgleda!

peterg pravi ...

O hvala Primož (samo ko ne vem kateri :-( Mogoče res ni bi bilo slabo še enkrat obiskati te konce in morda celo združiti oba objekta v eno serijo!

Unknown pravi ...

Primož iz Godoviča:) Že lep čas se odpravljam fotodokumentirat vse te objekte. Lahko te obvestim, ko bo čas za akcijo.


rupnik.primoz@gmail.com