2009-08-03

Knjiga "Caves" na voljo

V več kot desetletju pritiskanja sprožilca fotoaparata po slovenskih jamah je nastala kopica lepih fotografij ovekovečenih na diafilmu. Danes ga več ne uporabljam. Obdobje, ki sem ga zaključil pred štirimi leti, si prav gotovo zasluži manjšo pozornost v obliki knjige. In nastala je 80 strani dolga monografija nekega obdobja, prežetega s pristnim druženjem z jamarskimi kolegi in spoznavanjem slovenskega podzemlja. Pravzaprav, moj analogni "Best of":

Iskanje založnika za tovrstno knjigo lahko pokuri veliko energije, samozaložba je preveč tvegana, rešitev se sama ponuja v digitalnem tisku. Spletna stran blurb.com, ki ponuja naročanje digitalnih fotoknjig, ima poleg digitalnega tiskanja na voljo tudi spletno prodajalno. Kar je seveda nadvse priročno. Kdor si knjigo želi, jo preprosto naroči in jo prejme po pošti, zapakirano kot se spodobi. Čeprav gre za ameriško podjetje so cene povsem primerljive z našimi fotolabi - pravzaprav nižje tudi z vključenim stroškom poštnine in zaslužkom fotografa.

Na voljo sta dve knjigi, z mehkimi platnicami in običajnim 180 gramskim papirjem ter s trdimi platnicami in 220 gramskim papirjem. Zakaj dve? Razlika v ceni je več kot očitna, saj je s trdimi platnicami in debelejšim papirjem kar za 14 EUR dražja, torej je "budget" različica več kot na mestu. Kljub temu priporočam dražjo, knjiga je le knjiga.
Vse fotografije so bile skenirane na bobenskem skenerju in preverjene na kalibriranih aparaturah doma in drugje ter po pregledu natisnjene knjige lahko le potrdim odlično barvno reprodukcijo diapozitivov.

Če na koncu še potrkam na dušo vseh, ki cenijo moje delo. Z nakupom knjige boste prispevali pomemben košček k mozaiku moje jamske fotografije. Za najboljšo predstavitev knjige pa bo prav gotovo poskrbel kratek filmček v kateri nastopata obe verziji knjige, tako z mehkimi kot s trdimi platnicami:


Pa še za konec. Če vam je knjiga všeč, lahko zanjo tudi glasujete ...

4 komentarji:

Tomaž pravi ...

Čestitke za izdano knjigo.

JureF pravi ...

Upam da je jasno, da ko jo narocim (in dobim), ti pridem tezit za podpis ;-)

Cestitke!

peterg pravi ...

Absolutno, posvetilo z avtogramom potalam z največjim veseljem...

Unknown pravi ...

Bravo Peter!

Tehnika dela čuda, ti pa tudi...

LP, Janez