2015-05-05

Vrhniški pirhi - neminljive mojstrovine Franca Groma

Barvanje velikonočnih jajc je bilo vedno prijetno opravilo. Že kot otrok si bil ponosen tudi na najbolj nemogočo kombinacijo barv in vzorcev, ki so v sožitju z miniaturnimi putkami sestavljali groteskne inštalacije. Starši so na te izdelke vedno gledali ljubeče in se z nostalgijo spominjali svojih otroških dni. Najbolj razburljivi trenutki celotne procedure pa so bile gotovo zadnje ure pred razbijanjem lupine. Jajce si potežkal, si ga še zadnjič ogledal, potem pa z neusmiljenim udarcem razbil lupino. In čeprav so bila to le postarana, trdo kuhana jajca, je bil okus precej boljši od navadnih.



Vendar pa se človeška domišljija ni ustavila le pri barvanju velikonočnih jajc. Skozi številne generacije so se izoblikovale različne poslikave, vzorci, gravure in tehnike, nekatere med njimi spadajo tudi med cenjena umetniška dela. V množici najrazličnejše okrašenih velikonočnih jajc še posebej izstopajo prekrasni Vrhniški pirhi mojstra Franca Groma. Sodijo med največje dosežke slovenske rokodelske umetnosti, njihova slava pa se razteza prek mnogo dežel. Poleg številnih privatnih in muzejskih zbirk jih lahko kot protokolarna darila občudujemo tudi v mnogih predsedniških in kraljevskih sobanah.

Prvo srečanje s Francom Gromom

Ideja o 3D predstavitivi Gromovega dela se je kalila že dlje časa. Prvi stik je navezal Matjaž Podjed, ki je pred slabim desetletjem sestavil lepo 3D multivizijo kock Janeza Groma (brat Francove žene), katerega natančno zrezkane ter prevrtane kocke različnih materialov prav tako veljajo za unikatne umetnine. Po prvih srečanjih in testnih posnetkih smo na Stereoskopskem društvu idejo o predstavitvi Vrhniških pirhov malce zanemarili in se šele leta 2013 resneje lotili projekta. S scenarijem in režijo se je spoprijel Tibor Gedei, ki je s Francom opravil tudi izčrpen pogovor, še en dan pa smo porabili za fotografiranje pirhov. Decembra 2013 je bil film nared in premierno prikazan v okviru Stereoskopskih dni na Institutu Jožef Stefan, kjer so Vrhniški pirhi zasijali na velikem, 4x5 metrov velikem platnu.

Žal je Franc Grom, v aprilu 2015, po hudi bolezni končal svojo bogato ustvarjalno pot.


Scenarij in režija: Tibor Gedei
Kamera in montaža: Peter Gedei
Vodja projekta: Matjaž Podjed

Stereoskopsko društvo Ljubljana, 2013

Ni komentarjev: