2012-04-04

Premikajoče se modre žabe

Ma skoraj modre. Letos sem bil namreč za kak dan ali dva prepozen in so hrbti že izgubili večino modrine. Spredaj se je žabicam še svetlikala manjša površina nenavadne barve, vsake toliko časa pa je zataval tudi modrejši primerek, ki je verjetno prespal začetek vsakoletnega parjenja. Težava je namreč v tem, da žabje orgije ne trajajo ravno kak teden ali mesec, končajo se kar v nekaj dnevih in ujeti tisti "tajming" je seveda nujno zlo.


Sam se ravno ne štejem za kakega naravoslovnega fotografa, živali imam pravzaprav rad, samo čas za večurno iskanje popolnega motiva v stiku z naravo si res težko vzamem. Pa bi si kar moral. Tako sem raje počakal na prijateljevo sporočilo "plavčki so!" in se naslednji dan zgodaj zjutraj pojavil na lokaciji z vso potrebno 3D video kramo.
3D ima na splošno kar precej ovir in pravil, ki jih ni pametno spregledati. V nasprotnem primeru so seveda glavobolne težavice lahko neizogibne. Snemanje majhnih živalic v vodi na žalost posega prav v vrh tovrstnih problemov, zato nekaj pojasnil preden pritisnete Play na spodnjem videu. Ker se pri 3Dju ukvarjamo z globino in ker pretirana globina ni najbolj prijazna za oko je snemanje vodnega odseva še dodatno breme obstoječi globini. Polarizacijskega filtra na žalost še nisem imel pri roki, zato sem vsaj poskušal najti lokacijo, kjer bi bil odsev najmanjši - osredotočite se torej na žabice in ne na odsev. Marsikateremu pa bo morda nejasna tudi nenavadna "ploskovna" globina, ki je rezultat prevelike goriščnice objektiva. Teleobjekviti v 3Dju nimajo najbolj priljubljenega mesta, tu pa je bil na žalost neizogiben. Kakorkoli, 3D filmček je posnet, komur bo povzročal težave ima spodaj na voljo še 2D verzijo...



3 komentarji:

Claudio Pia Nature Photographer pravi ...

Each year also in aur valley i go to photograph this spectacle!!

http://www.claudiopia.it/Report%20Vita%20e%20morte%20della%20rana%20temporaria%20in%20Val%20d%27Aveto.html

Ciao from Italy!!!

Claudio Pia Nature Photographer pravi ...

Ciao

peterg pravi ...

Thanks for sharing Claudio! All best...