2010-05-28

Žirovcova jama , 10.000 po vrsti

Tokrat smo se spet kotalili po Žirovcovi jami s fotografsko opremo in obilico dobre volje. Čakal nas je na sveže raziskan rov v skrajnem severozahodnem delu jame. Milan se je tokrat načrtno lotil plezanja v visokem kanjonu Rolling Stones in prav pod stropom odkril nadaljevanje v nove, še mogočnejše dele jame, pretkane tudi s čudovitimi sigastimi tvorbami (nekaj drobnih helektitov, veliki beli stalagmit z zavesico in sigasti slap, špagetki...) in novim veličastnim kanjonom z imenom Grand Canyon.


Na dnu pa zopet presenečenje, nov vodotok z večjim pretokom kot je bil do sedaj znan v tej jami in spoznanje, da je možno odkritje tudi podzemnega sotočja! Hja, zaenkrat voda izginja v neprehodni ožini, a morda jo bomo kje kasneje zopet srečali in ji strpno sledili.



Je pa te dni Žirovcova jama doživela tudi lepo obeležje. Postala je namreč 10.000 slovenska jama in z gotovostjo lahko potrdimo, da si s petimi kilometri dolžine, 40 in več metrskimi kanjoni to vsekakor zasluži. Čestitke raziskovalcem! Več fotografij pa v galeriji.

3 komentarji:

Luka pravi ...

ponovno enkratne fotke in čestitke ob novem odkritju!

A vzamete kdaj s sabo tudi kakega začetnika;)

peterg pravi ...

Hja, za Žirovco bo verjetno težka, kam drugam bi pa že šlo...

Luka pravi ...

te bom držal za besedo ;)