2010-01-25

Poplavljen Rakov Škocjan

Verjetno čudovita kraška dolina nedaleč od Cerkniškega jezera ne potrebuje kakšnega pretiranega opisa. V zadnjih letih je, predvsem zaradi internetnega priklopa in digitalnih fotoaparatov, marsikateri foto utrinek izpod Malega naravnega mosta železen repertoar raznih fotogalerij in fotoblogov. Kar je seveda čisto OK. Je bila pa pred leti, ko novodobnih tehničnih pomagal sploh še ni bilo, to osamljena dolina, kamor se izletnikom ponavadi ni ljubilo. Imel sem srečo, da sem veliko let mojega otroštva preživel v vikendu prijateljev mojih staršev, se tam prvič spoznal s skrivnostmi Tkalce jame, v poletni pripeki čofotal v Raku in odkrival prve taborniške veščine v okoliških gozdovih.
Ni naključje, da je bil Rakov Škocjan tudi tema moje prve 3D serije leta 2005, resda analogne na diapozitivih, a zato nič manj kakovostne. Serija podrobno pripoveduje o dolini in potoku Rak, od njegovega prihoda iz Zelških jam do ponora v Tkalci jami in čaka na digitalizacijo. Bo kmalu, obljubim.

Skorajda vsako leto se dolina povsem napolni z vodo in nastane eno samo veliko jezero, saj Tkalca jama ne zmore požirati ogromnih količin s Cerkniškega jezera. Ob rekordnih vodostajih narasla voda zalije tudi Veliki naravni most, ki se tako nehote prelevi v sifon, vendar ta pojav ni tako pogost. Konec leta 2008 se je zopet ponovil, vendar mu je do rekordne višine manjkalo še slaba dva metra.

Ni nam ostalo drugega kot odvezati kanuje, očistiti vesla in pofotkati dolino. Začeli smo pri Velikem naravnem mostu in končali pred vstopom v Zelške jame ter se vmes navduševali nad poplavljenimi drevesi in bruhajočimi pritoki. Hvala Salčiju za plovila, Stautu za manekenstvo in Ineski za dobro voljo v drugem delu veslanja.

3D stereo serija je v križno-okem (cross-eyed) načinu in upam, da vam je tistim, ki spremljate tale blog, že uspelo spraviti ptička v kletko :-) Zaradi velikosti priporočam ogled na Vimeo strani...

4 komentarji:

Luka pravi ...

Si imel te fotke na dnevih stereoskopije ne? Res krasna reportažica. Enkrat mi moraš razložiti kako se pravilno škili, ker mi nekako ne uspe :)

LP Luka

Rado pravi ...

Medtem ko ste vi veslali, smo bili mi 10 m pod vami :-)

http://rado.jezakon.com/rakov/PC140458f.jpg
http://rado.jezakon.com/rakov/PC140460f.jpg

LP
Rado

peterg pravi ...

Luka: ja, so iste. Si poskusil s ptičkom v kletki :-) Drugače pa tole kar kliče k video predstavitvi. Bom posnel en filmček...

-primož- pravi ...

Zanimive fotografije. Nikoli si nebi mogel predtavljati, da lahko vse to poplavi.