2009-11-13

Žirovcova jama

Jam v Sloveniji je veliko, res veliko. Bližamo se že številki 9000 registriranih jam, kar se bo kot kaže zgodilo prihodnje leto, do magične številke jih manjka samo še par sto. Je pa res, da je večina slovenskih jam kratkih, saj je čurk do 30 metrov dolžine ali globine okoli 6000, nad 100 metri dolžine ali globine pa le okoli 1500 jam. Nič kaj impresivno! Kljub vsemu se vsako leto odkrije lepo število novih jam, nekatere so krajše, druge daljše, marsikatera pa je plod dolgotrajnega dela.

Kdor spremlja našo stran je mogoče že kdaj prestregel novico o Ferranovi buži, jami nad Staro Vrhniko, ki je dobesedno nastala iz nič, iz špranje velike 10 x 10 cm. Sledile so dolgoletne raziskave in številne ure prebite pod površjem. Danes je globoka skoraj 360 in dolga prek 2500 metrov. In ko je Ferranka že skoraj dahnila usodni konec (pa ni, še vedno se raziskuje!) sta Milan in Ljubo razširila novo špranjo na drugem koncu Ulovke in po številnih akcijah, ki skorajda niso vodile nikamor, odkrila podzemni kanjon višine do 40 metrov s stalnim vodotokom. Fascinantna jama je dolga že prek 2000 metrov in se še vedno raziskuje.

No, za prihajajoči Bilten v katerem bo članek o novi, Žirovcovi jami, je manjkalo kar nekaj fotodokumentacije, kar smo prejšnji vikend za prvo silo dopolnili Sneki, Beni in jaz. Več v galeriji.

3 komentarji:

Jure pravi ...

Noro! Daj mi prosim zaupaj, koliko časa ti vzame en takle "potop", katermu je namen fotografiranje? V bistvu me zanima ali gre pri vstopu v jamo s tabo vedno foto oprema ali to pride posebej organizirano?

Pa še ena tehnična: osvetljevanje od zadaj delaš s klasičnimi fleški al imaš kaj močnejšega s seboj?

lp Jure

Matjaž Klančar pravi ...

Mega!

peterg pravi ...

Hja, not smo šli okoli 11h, ven pa prilezli okoli 18h, torej 7 urc za zmerno težko jamo, s tem, da sva s Sneki bila notri prvič, pa še nekaj fotk je bilo treba prinesti ven.
Oprema: 2 x fleš (metz 45, 60), proti koncu mi je en fleš še crknil :-(