2009-03-13

Hyperstereo timelapse in BTC mravljišče

Že nekaj časa nazaj sem se navdušil nad čudovitimi "timelapse" posnetki, ki jih na Vimeo pridno nalaga avstralec Keith Loutit. Posebnost njegovih videov je v navidezni pomanjšavi motiva, ki ga doseže s selektivnim ostrenjem. Gledalec tako dobi občutek, kot da bi gledal pomanjšan svet, poln majhnih avtomobilčkov, ladjic, valov in nenazadnje ljudi. S "timelapse" tehniko pa je ta svet še bolj navidezno pomanjšan.

Zanimivo je, da lahko podobno dosežemo tudi s stereo fotografijo. Predstavljajte si velikana, ki ima 1 meter med očmi. Visok bi bil okoli 27 metrov. In potem si predstavljajte, kako bi gledal na svet okoli sebe, vse bi bilo seveda pomanjšano. In prav to lahko dosežemo s stereo fotografijo, običajen razmak med fotoaparatoma povečamo in na ta način dobimo večjo stereo-bazo (ki predstavlja razmak med očmi), kar pojmujemo kot Hyperstereo. Uporablja se ga pri fotografiranju zelo oddaljenih motivov, na primer gora ali mest, domač pa je predvsem v geodeziji pri terenskih posnetkih iz zraka. Nekaj odličnih hyperstereo fotografij pokojnega newyorškega WTC stolpa je med gradnjo uspelo posneti fotografu Franku E. Schmidtu leta 1970. Priporočam ogled!
No, in potem je sledil le še korak do "timelapse" preizkusa. Pri tem gre za sestavljanko posnetkov, ki si jo na koncu ogledamo kot video posnetek. Kot nalašč se mi je zdel odličen poligon za tovrstno početje rondo v BTCju. Veliko avtomobilov in sprehajalcev ter veliko premikanja in ustavljanja. Posnetek je sestavljen iz 120 sličic ekspozicije 1 sec, vsaka pa zavzame 3 "frejme" v videu. Z bazo širine enega metra učinek liliputizma še ni dovolj očiten, a bo za prvo silo dovolj dober. Mislim, da tole kar kliče po izdelavi kratkega filmčka ;-)
Priporočam ogled na Vimeo strani z vključenim HD, pa tudi brez svetlomodro-rdečih očal ne bo šlo.



2 komentarja:

JureF pravi ...

Hudo, od Loutit-a posnetke sem na Vimeju ze gledal - sploh fine so kake ladjice in podobno. Video iz BTCja je kul, ampak kot si omenil, je efekt premalo ociten (pa pustimo to, da nimam nacina da bi videl rec v 3 dimenzijah - one finte z skiljenjem mi ne gredo dobro, me samo oci in glava zacno bolet).

peterg pravi ...

Kak mesec nazaj je objavil za moje pojme vrhunski izdelek, reševanje plavalca s helikopterjem. Dobra zgodba, fenomenalna izvedba. Tale moj video bi res moral gledati z očali, ker drugače seveda ni efekta. Problem je tudi, da trenutno še ni kakega dobrega internetnega stereo-pregledovalnika, tako da je anaglif metoda edino izvedljiva.